
L’11 de febrer es celebrar el dia internacional de la nena i la dona a la ciència per tal de denunciar la invisibilitat històrica de les dones dins l’àmbit científic i tecnològic i reivindicar la inclusió de més referenns femenins en els llibres de text. Des de la biblioteca volem afegir-nos a la commemoració amb una petita mostra de documents i amb les sessions explicatives que hem ofert als alumnes de l’aula d’acollida.
La bretxa de gènere segueix malgrat els grans avenços i èxits de les dones en la història –alguns d’ells clau en l’actualitat–, la seva presència en els àmbits científics continua sent menor que la dels homes. S’estima que només tres de cada deu investigadors a tot el món són dones. A la bretxa de gènere s’hi uneix la bretxa salarial perquè les investigacions de dones estan més mal pagades que les dels homes, segons dades de la mateixa Unesco. Aquest és el context on neix el Moviment No More Matildas, una campanya de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), per denunciar la invisibilitat de les científiques, que s’han vist menystinguts de manera sistemàtica en els seus treballs i troballes tant a nivell econòmic com reputacional.
La campanya ‘No More Matildas’ també pretén recuperar aquestes figures per traslladar-les als llibres escolars i que les estudiants del demà hi trobin la inspiració i l’impuls que necessiten per endinsar-se en el món de la ciència. La falta de referents de dones científiques es continua considerant com un element d’exclusió activa en l’educació, amb una incidència clau en els estudis superiors. Tan sols prop del 30% de les estudiants al món escullen les carreres dels àmbits de l’Educació STEM, segons recull un informe de la Unesco entre el 2014 i el 2016. (Font: El periodico)
